İnternet dünyasında web sitelerinin paylaşımları, her geçen gün artıyor. İçeriklerin sayısında yaşanan bu artış, siteyi büyütürken birtakım sorunlara da sebep olabiliyor. Bunlardan biri de yinelenen içerikler. Peki, yinelenen içerik nedir?” Gelin, bu soruya birlikte yanıt arayalım.
Düzeltilmesi ya da hiç yapılmaması gereken bu hatada web siteleri, yaptırımlara maruz kalabilir. Her sorunda olduğu gibi yinelenen içeriklerde de önce tanımın doğru bilinmesi gerekir. Ardından hatanın neden kaynaklandığını bulmak ve düzeltme çalışmaları yapmak, durumu iyi bir sonuca ulaştırabilir. Bu yazıda; yinelenen içeriğin tanımını, sebeplerini ve çözüm yollarını internet sayfasını geliştirmek isteyenler için kaleme aldık!
Yinelenen İçerik (Duplicate Content) Nedir?
Web sitesi sahibi ve yazarlarının aklına takılan “Yinelenen içerik nedir?” sorusunun cevabı, SEO çalışmaları için de büyük önem arz eder. Birbirinin aynı ya da büyük oranda benzerlik taşıyan metinlere yinelenen içerik (duplicate content) denir. Tekrarlı veya çift içerik adıyla da anılan metinler, farklı web sitelerinde olabileceği gibi aynı internet sayfalarında da bulunabilir.
Yeni bir web sitesi oluştururken elinde yeterli makalesi bulamayan kimi kullanıcılar, farklı yerlerden beğenilen içerikleri kendi sayfasına dahil edebiliyor. Direkt olarak aynısını almadan değiştirerek yazılan metinler için de bu durum, yinelenen içerik olarak adlandırılıyor. Bilerek alınmamış durumlarda da farklı hatalar, yinelenen içeriklere sebep olabiliyor. Google, Yandex gibi arama motorları ise bu tür durumları algılayabilecek algoritmaya sahip.
İlk bakışta pek de zararlı görünmeyen bu uygulama için arama motorlarında farklı yaptırımlar uygulanır. Bu durumda sitenizin büyümesini ve görünürlüğünün artmasını hedeflerken vizyonunuza değil ulaşmanız yaklaşmanız dahi hayal olabilir. Çünkü algoritmalar, özgün, SEO uyumlu içeriklerden beslenir ve onları yüksek sıralara yerleştirir.
İnternet dünyasında verimlilik ve düzen kadar özgünlük de çok önemlidir. Sonsuz farklı web site arasından seyrelebilmeniz için yinelenen içeriklerden uzak durmalısınız. Yazı içerisinde internet sayfanızın bu durumdan nasıl etkileneceğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
Yinelenen İçerik Sitenizi Nasıl Etkiler?
Yinelenen içerikler, sitelerin görünürlüğü ve arama motorlarındaki sıralamalarda yükselişi üzerinde olumsuz etki bırakır. Benzer metinlerle karşılaşan arama motorlarının hangi içeriğin sorguyla daha alakalı olduğunu bulması zor olabilir. Bu sebeple yaşanacak olumsuzluklar, sitenin istenen imaja ulaşmasını engeller.
Arama motorları, hangi içeriğin diğerinden kopya edildiğini algılamasında sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle özgün yazılar, size ait olsa dahi kopya olarak sınıflandırılan içerikleriniz sebebiyle birtakım sorunlarla karşılaşırsınız. Aynı zamanda bu tarz durumlarda sitenizin güvenilirliği azalır.
Güven azalması durumu, sadece arama motorları için geçerli değildir. Ziyaretçileriniz tarafından da fark edilebilecek düşüşler ve yinelenen içerikler, site değerini düşürmek için yeterlidir. Bu durum, markanızın imajını zedeler ve güvenilirliğinin azalmasına yol açar.
Bilerek benzer metinlere internet sayfanızda yer verdiğinizde yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kendi organik trafiğinde düşüş gözlemleyip düzenli kontrol yapan siteler, içerik alınması durumunda sizi yetkili mercilere şikâyet edip haklı çıkabilir. İşin sonunun sitenizin kapatılmasına veya iş görmemesine kadar varabileceğini unutmamalısınız.
SERP Sıralama Kaybı
Türkçesi “Arama Motoru Sonuç Sayfası” olan ve SEO çalışmaları içinde yer alan SERP analizi, benzer sitelerin ve içeriklerin en üstte çıkma sebeplerini inceler. Bu çalışma, arama motorlarındaki sonuç sayfasında üst sıralarda olabilmek için gereklidir. İnternet sayfanızda yinelenen içeriklerin bulunması durumunda sıralamalarda altlara düşülmesi, hatta hiç görüntülenme alınmaması olasıdır.
Algoritma, hangi içeriğin doğru bilgilendirme yaptığı veya kopya olduğunu anlamak için yayınlanma zamanlarını analiz edebilir. Böyle bir analiz sonucunda, sonradan yayınlananın kopya tespiti yapılmasının ardından ilgili internet sayfasını üst sıralarda göstermez. Bunun temel sebebi, ilk önce yayınlanandan kopya edilme ihtimalinin yüksek olmasıdır.
Yinelenen içeriğin bilerek oluşturulmadığı zamanlarda beklenmedik düşüş sizi şaşırtabilir. Bu konuda kendi ekibinizle veya profesyonel bir yardımla yolunuza devam etmelisiniz. Sorunun temeli bulunduğunda çözüm yoluna varmak daha kolaydır.
Google Cezaları
Yinelenen içeriklerde Google cezalarıyla karşılaşmanız mümkündür. İntihal oranının yüksek olduğu metinleri yayınlayan ve bunu sürekli hale getiren siteler, Google tarafından cezalandırmaya maruz kalır. Bu yaptırımlar, ücretli reklamlarda bile trafiğinizin azalmasına sebep olur. Dolayısıyla geliriniz düşer. Gelirinizin yanında marka değeriniz de zarar görür.
Google algoritması, kopya metinleri tespit etmesiyle sitenizi güvenli web sayfası skalasından çıkarır. Bu noktada aldığınız cezanın nedenini araştırıp siteyi tekrar güncellemeniz ve doğru SEO çalışmalarıyla devam etmeniz gerekir. Bakıldığında bu, oldukça uzun bir süreçtir ve vakit kaybı yaşarsınız. Olumsuzluklara mahal vermemek adına yinelenen içerikleri, internet sayfanıza dahil etmemeli ve düzenli kontroller yapmalısınız.
İşin sadece metin kısmında değil URL bölümünde de kopya sorunu yaşayabilirsiniz. Sonsuz URL arasında kendi sayfanızdaki yahut başka sitelerdeki bağlantılarla benzerlik de yinelenen içerik olarak adlandırılır. Dolayısıyla URL kodlamalarını da bilinçli bir şekilde yapmanız önemlidir.
Daha Az Organik Trafik
Organik trafik, internet sayfaları için her kulvardan rakiple yarışabilmek adına çok önemlidir. Organik trafiğin yaratılması için yapılan; SEO çalışmaları, anahtar kelime araştırmaları, site düzenlemeleri gibi uygulamalar, arama motorlarında yükseliş sağlar. Bunun yanında kopya içeriklere sahip bir sayfanın trafiği düşmeye başlar.
Durumun başlıca sebeplerinden biri, arama motorlarının kopya içerikleri fark edip yaptırım uygulamasıdır. En başında trafik arttırmak için kullanılan bu yazılar veya yanlış yapılmış SEO çalışmaları, sitenizi ziyaret edenlerin azalmasına sebep olabilir. Sitenizi, kendiliğinden reklamsız ziyaret edenleri kaybetmemek adına dikkatli SEO çalışmaları yapmalı ve yinelenen içerik olmadığına dikkat etmelisiniz.
Organik trafiğin azalması genellikle Google yaptırımlarının bir sonucudur. Cezaların ötesinde de ziyaretçilerin fark ettiği yinelenen içerikler de sitenizde birçok kaybın nedenleri arasındadır.
Dizine Eklenmeyen Sayfalar
Birçok sebeple Google dizinine eklenmeyen siteler vardır. Bu sebeplerden birisi olan yinelenen içerikler, dizinde yer bulamayanlar arasında başı çeker. Kopya içeriklerin olduğu siteler, Google dizinine eklenmez. Bu durumda internet sayfanızda kopya içeriklere yer vermemelisiniz.
Dizine eklenmeyen sayfaların bağlantılarına sosyal medya kollarından ulaşıldığında dahi güvenli olmadığı bilgisi kullanıcıların önüne çıkabilir. Bu sorunla karşılaştığınızda problemin temeline inmeniz gerekir.
Halihazırda zaten dizine eklenmemiş bir URL sahibiyseniz bu sorununun yinelenen içerikler sebebiyle yaşanıp yaşanmadığını kontrol edip hatayı düzeltmelisiniz. Aksi takdirde siteniz güvenli olmayan bağlantılardan kabul edilir. Bu da hem trafik sonuçlarınızı olumsuz yönde etkiler hem de gelir akışınızı bozar. Verdiğiniz emeklerin bu tarz hatalar yüzünden sonuç vermemesi için sitenizdeki intihal oranlarını dikkate almalısınız.
Yinelenen İçerik Nedenleri Nelerdir?
“Yinelenen içerik nedir?” sorusunun cevaplarından biri, web siteleri için ciddi problemlerden olmasıdır. Bu problemin ortaya çıkmasında belli başlı nedenler vardır. Sorun bilerek ya da bilmeden yapılan tekrarlı paylaşımlardır. Web site sahibi ve yazarları, bu tekrarlı paylaşımları yapmamak adına bir dizi önlem almalıdır. Ancak öncesinde “Yinelenen içerik nedenleri nelerdir?” sorusuna cevap bulmalısınız. Aşağıdaki başlıklarda detaylı şekilde durumun sebeplerini öğrenebilirsiniz.
URL Hataları
Kimi URL parametreleri, kopya içerik sorunlarını ortaya çıkarır. Kullanılan bazı analiz kodları ve parametrelerin kopya içermesi, sitenizdeki bölümlerin kopya olarak nitelenmesine sebebiyet verir. Kullandığınız parametrelerin ve URL’lerin farklı sitelerle aynı olması içeriğinizin özgün olduğu durumlarda dahi yaptırımlarla karşılaşmanızda etkendir.
Aynı internet sayfasındaki farklı sekmeler birbirlerine benzer bağlantılar barındırabilir. Bu benzerlik kendi siteniz içindeki URL’lerin de yinelenen içerik olarak sınıflandırmasına sebep olabilir. Algoritma, yinelenen içerik şeklinde sınıflandırılan bu sayfaları; özgün olmasına rağmen kopya skalasında değerlendirebilir.
www ve non-www hataları
Bir URL’de “www” eki olsa da olmasa da iki farklı sayfada aynı içerik bulunduğunda hepsi kopya sayılabilir. Aktif kullanılan sayfalarda aynı içeriklerin varlığı arama motorları algoritmasında görünürlüğünüze yaptırım uygulanmasına sebebiyet verir. “www” kullanımını doğru yapmanız ve benzersiz bağlantılar oluşturmanız için önemli bir adımdır.
Kendi sayfanız içinde “www” olan ve olmayan versiyonları muhafaza ettiğiniz takdirde de bu hatayı alırsınız. Eğer bir sekmenizde URL konusunda değişikliğe gittiyseniz, eski versiyonu sayfanızdan kaldırmalısınız. Yahut aynı içeriğin olduğu farklı URL’leri birleştirecek bir uygulamayı kullanmalısınız.
HTTP ve HTTPS Sorunu
HTTP ve HTTPS sorunu, “www” ve “non www” hatalarına benzer şekilde işler. Farklı bir sayfada ya da kendi içeriklerinizde aynı kod kullanılırsa bu kopya içerik olarak algılanır. Kendi URL’lerinizde herhangi bir değişim olduğunda eskisini kullanmamalısınız. HTTP ve HTTPS sorunu almanıza sebep olan kendi sitenizdeki yanlışlık değilse kopya problemi yaşamayacağınız şekilde düzenlemelere gitmelisiniz.
Farklı bir internet sayfasıyla benzer bağlantılara sahipseniz bu durum her iki site için problem yaratır. Organik trafiğinizin azalmaması için size ait olmayan bir sayfayla aranızda bulunan benzerlikleri değiştirmelisiniz ki güvenilir siteler skalasında varlığınızı arama motorları algoritması kabul etsin.
Başka Sitelerin İçeriğinizi Kopyalaması
Yinelenen içerik problemlerini, sadece blog, tanıtım gibi daha yaratıcı yazarlık gereken metinlerde almazsınız. Ürün içeriği sunduğunuz web sitenizde de bu problemi yaşayabilirsiniz. İnternet dünyasında birbirine benzer hatta aynı ürünlerin pazarlaması yapıldığından özellikler bölümü sitenizin intihal oranını arttırır. Bu noktada algoritma bilgi hırsızlığı gibi bir durumla karşılaştığı kanısına varıp sayfanızın güvenilirliğini, görünürlüğünü ve sıralamasını düşürür.
Blog, hizmet ve tanıtım içeriklerinizi taklit eden bir başka sayfa olduğunda aynı kopya muamelesine her iki taraf da tâbidir. Eğer tarih olarak sizin içerikleriniz taklit eden noktasındaysa da sitenizden verim almanız zorlaşır. Arama motorları, daimî olarak özgün içerik bekler ve onları sıralamalarda üste taşır. İnternet pazarında en doğru strateji, sayfalarınızı ve URL’leriniz özgün tutmaktır.
Yinelenen İçerik Sorunu Nasıl Düzeltilir?
İçeriğinizin kopyalandığını fark ettiğiniz anda sadece bilgi hırsızlığına değil, sitenizin sıralamalardaki düşüşüne ve ardından gelebilecek her türlü probleme maruz kalabilirsiniz. Sorunu tespit ettiğiniz anda ilgili mercilere bu konuda bilgi vermelisiniz. Çünkü metinlerinizin alınmasıyla yinelenen içerik sorunu yaşıyorsanız özgün sayfanın hangisi olduğunu arama motorlarına bildirmek suretiyle düzeltebilirsiniz.
Bilerek veya bilmeden oluşan kopya içerik sorunlarında; metin, başlık, etiket, bağlantı kısımlarını kontrol etmelisiniz. İçeriğinizin hangi bölümü bu probleme sebepse oralarda yapacağınız düzenlemeler, sitenizin yararınadır. Gerekli değişimleri tamamlayıp yaptırım aldığınız durumlarda arama motorlarıyla iletişim kurabilirsiniz.
Yazının bu bölümünde halihazırda var olan kopya sorunlarına nasıl çözüm bulabileceğinizi göreceksiniz. Eğer şu anda yinelenen içerikleriniz yoksa bu durumu nasıl koruyabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.
Canonical URL
Yinelenen içeriği düzeltmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisi canonical URL uygulamasıdır. Bunu, sitenizde farklı bağlantılarla aynı sayfaya yönlendiren URL’lerin kopya olmadığını ispatlamak adına kullanabilirsiniz. Farklı olan URL’lerin aynı sekmeye ulaştırdığı örnekleri anlayabilmeniz adına şunları inceleyebilirsiniz:
- yinelenenicerik.com
- http://www.yinelenenicerik.com
- https://www.yinelenenicerik.com
- www.yinelenenicerik.com
- www.yinelenenicerik.com/index.html
Birbirinden farklı olan yukarıdaki URL’lerin aynı sekmeye yönlendirdiğini farz edin. URL’ler, arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanabilir. Bu durumu çözüme kavuşturmak için rel= canonical uygulamasını kullandığınızda tıklama hangisine olursa olsun aynı bağlantıya ulaştırabilirsiniz. Böylece kopya muamelesi gören sayfalarınızın özgün atfedilmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm arama motorlarının desteklediği bu çözüm yolu, sayfalarında birbirine çok benzeyen URL’ler olan web siteleri için bir kurtarıcıdır. Canonicalleştirme adına da sahip olan bu süreçte robots.txt dosyası ve URL kaldırma aracı kullanmamalısınız. Ayrıca aynı sayfa için farklı canonical URL belirlememelisiniz. Bağlantıların yalnızca birisi canonical olabilir.
Her türlü işaret, büyük ve küçük harfe duyarlı olan URL’lerde, işlemi doğru yapmanız önemlidir. Bu sayede bağlantı linkinizi kopya durumundan kurtarıp site trafiğinizi arttırabilirsiniz.
Kopya İçeriklerin Tespiti
Birbirinden farklı sitelerde kopya içerik olması durumu, “Dikey Yineleme” şeklinde adlandırılır. Aynı site içinde kopya içerik varlığında ise “Yatay Yineleme” denir. Bu noktada Google ve diğer tüm büyük arama motorları tekrarlanan içeriğin olduğu sayfaları dizine eklemez veya sırasını düşürür. Düşüşü engelleyebilmek için kopya edilmiş içeriklerin tespit edilmesi gerekir.
Google Search Console, kopya içerik tespitinde kullanılabileceği gibi manuel olarak kontrol edebileceğiniz bir yöntem de vardır. Arama motorları üzerinden URL’ye anahtar kelime hatta metin başlığını ekleyerek arama yaptığınızda karşınıza benzer ve aynı içerikte sayfalar varsa çıkar. Bu sayede kısa yoldan yinelenen metinleri bulabilirsiniz.
Yapılan tespit sonrasında sitenizde olan özgün metni kopyalayan bir sayfa tespit etmeniz halinde bu durumu şikâyet edebilirsiniz. Aynı zamanda yaptığınız şikâyet sonrası yaşadığınız arama motoru ve SEO problemlerini çözüme kavuşturabilirsiniz.
İnternet sayfanıza ekleyeceğiniz içeriklerdeki intihal oranını tespit edebileceğiniz pek çok uygulama vardır. Metinlerinizi kontrol edebilmek için aşağıdaki uygulama ve siteleri kullanabilirsiniz:
- Grammarly
- Small SEO Tools
- Plagiarism Detector
- Quetext
- Kopya Kontrol
- Siteliner
- SEO Tool Stations
Bu uygulamalar arasında ücretli ve ücretsiz versiyonlar mevcuttur. Sitenizin ihtiyacına uygun ve kullanımında sıkıntı yaşamayacağınız uygulamayı tercih edip içeriklerinizi kontrol edebilirsiniz. Böylece yinelenen içerik hakkında problem yaşamadan önce önlem almanız mümkündür.
Google Search Console Üzerinden Yinelenen İçerik Tespiti
Google Search Console, web site sahipleri için oldukça önemli bir araçtır. İnternet sayfalarına dair her türlü işlemin yapılabildiği araçta yinelenen içerikler için de bir menü bulunur. Kopya metin tespiti yapabilmek adına Google Search Console üzerinden “Arama Görünümü” kısmına geçiş yapmalısınız. Burada “HTML Geliştirmeleri” bölümü içerisinde dizine eklenemeyen içerik sayfası, tekrar eden başlıklar ve etiketler gibi pek çok durumu inceleyebilirsiniz.
İncelemeleriniz sonucunda web sitenize faydadan çok zararı olan içerikleri ayıklayabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizden kopya edilmiş bir metin olup olmadığını da araştırabilirsiniz. Bilgilendirici ve özgün olmayan tüm yazıları, etiketleri, başlıkları görebileceğiniz bu araç, yinelenen içerik tespiti için iyi bir yol göstericidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yinelenen Giriş Ne Demek?
Kopya ve yinelenen içerik olarak da adlandırılan bu durum; aynı metinlerin, etiketlerin, başlıkların farklı internet sayfalarında olmasıdır.
Yinelenen İçerik Problemi Nasıl Düzeltilir?
Yinelenen içerik web sitelerinin gidişatı için önemli bir problemdir. Bu problemi düzeltmek için canonical URL, kopya içeriklerin manuel ve Google Search Console üzerinden tespiti yapılmalıdır.
Yinelenen İçeriğin SEO’ya Etkisi Nedir?
Kopya içerikler; organik trafiği azaltabilir, sayfaların dizine eklenmemesi sonucunu doğurabilir ve Google cezası almanıza sebep olabilir. Dolayısıyla SEO çalışmaları için sorun teşkil eder.
Makale özgünlük testi yapabileceğiniz siteler hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın!