Dijital pazarlamada yeri büyük olan içerikler, okuyucuda pozitif bir izlenim bırakmak ve nihayetinde onları harekete geçirmek için kullanılır. Bilgi verme, ürün ve hizmetlerin reklamını yapma, marka tanınırlığı oluşturma gibi hedeflere de sahip olabilirler. Bu sektörde içerik editörlüğü önemli bir iş kolunu oluşturur. Peki, içerik editörü nedir?
Her ne kadar editör kelimesi akla gramer ve anlam bozukluklarını düzeltme gibi görevleri getirse de içerik editörü bundan çok daha fazlasıdır. Elbette dilbilgisi kuralları, bu işin vazgeçilmez bir parçasıdır. Fakat rekabetçi bir alan olan dijital dünyada öne çıkmak için; yaratıcı, arama motoru algoritmalarına uyum sağlayan, takip etmesi kolay ve zengin içerikler üretmek mecburidir.
İçerik editörünün görevi: Sayılan kriterlere uygun yazılar ve görselleri, kitlede istenen duygu, düşünce ve davranışlara yönlendirecek üsluba getirmektir. Bu meslek, sektör hakkında araştırma yapmak, arama motoru optimizasyonunu etkin bir şekilde kullanmak gibi birçok alanı kapsar. Daha detaylı bilgi için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
İçerik Editörü Nedir?
İçerik editörü; blog, tanıtım, kategori yazıları ve sosyal medya içeriklerinin hedef kitle üzerinde yarattığı etkiyi optimize etmek için formatı uygun hale getirmeyi hedefleyen kişidir.
Geleneksel olarak basılan kitap, dergi gibi ürünlerde editörlük, taslak durumundaki yazının yapısal elementlerini standartlara paralel şekilde düzenlenerek yayınlanmaya hazır hale getirmeyi kapsar. Özellikle edebi metinlerde anlatım bozuklukları, olaylar dizisindeki tutarsızlıklar, karakter gelişimi gibi temel noktaları akıcı ve anlaşılır hale getirmek hedeftir.
İçerik editörü, buna benzer bir sorumluluğa sahiptir. Ancak burada üzerinde çalışılan yazı, basılacak bir kitap veya dergi değil internet sitesinde yer alacak herhangi bir makaledir. Nasıl edebiyatta belirli kriterler ve normlar varsa internet ortamında da iyi bir ürün ortaya çıkarmak bazı ölçütlere bağlıdır.
Gelişen teknolojiyle beraber bahsi geçen ölçütler, daha fazla ciddi hale gelmiştir. SEO (Search Engine Optimization) olarak bilinen arama motoru optimizasyonu konsepti, Google’ın iyi içeriği kötüsünden ayırt etme standartlarını işaret eder. Kişiler, Google üzerinden belirli bir konuda arama yaptıklarında karşılarına milyonlarca sonuç çıkar. Fakat hangileri onlara görünür olacaktır? Daha önemlisi, onlar hangilerine tıklamak isteyecektir? Bu sorunun cevabı, değişkenlik gösterse dahi birçok senaryoda herkesin eli, ilk sıralarda çıkan sayfalara gider.
Bu noktada, dilbilgisi açısından mükemmel ve akıcı bir yazı yeterli olmayacaktır. Kullanıcılara tam istediklerini sunmak adına; anahtar kelime araştırmaları, linklemeler, görsel kullanımı gibi teknik çözümlemeler, profesyonel bir içerik editörü tarafından gerçekleştirilebilir. Algoritmaya hakim bir editör, mevcut içeriğin formatını maksimum başarı elde edebilecek hale getirir.
İçerik Editörü Ne İş Yapar?
İçerik editörü, içerik oluşmadan önce ve oluştuktan sonra aktif rol alır. Öncelikle hazırlanacak içeriğin nasıl bir formatta olacağına dair planlamada sorumluluk sahibidir. SEO standartlarında ne gibi teknik özelliklerin istendiği, hangi anahtar kelimelerin kaç defa yer alacağı gibi konular üzerinde çalışır.
Daha sonra yazarlar tarafından hazırlanan içerik, editörün önüne gelir. Her ne kadar belirli bir kriter üzerinden yazılmış olsa da, henüz yayınlamaya hazır değildir. İşte bu noktada editör, ürünü internet sitesinde yer almaya uygun hale getirmeye koyulur. Yapılan hataları düzeltir, anlatım bozukluklarından kurtulur ve SEO başarısı elde edecek bir formata getirir.
Editörün yaptığı işlemlerde en önemli detaylardan biri, son ürünün yer alacağı web sitesidir. Çünkü içerikler, belirli bir markanın imajını doğru şekilde yansıtmalıdır. Editörlüğü yapılan her malzemenin aynı süreçlerden geçmesi doğru değildir. Marka özelinde, nasıl bir hedef üzerinde çalıştığı, planlamalarda rol oynar. İyi bir içerik editörü, farklı amaçlara yönelik etkili stratejiler oluşturur.
İçerik Editörünün Görevleri Nelerdir?
Görevler, içerik oluşturmadaki her süreci yakından takip etmeyi kapsar. Burada, planlamadan yayınlamaya kadar olan basamaklarda çeşitli verileri kullanmak, yazarlara geri bildirim vermek ve üretimde rol oynayan kişilerle iletişim kurmak gibi çeşitli sorumluluklar yer alır. Prosedür boyunca yerine getirmesi gereken görevler aşağıdaki başlıklar altında toplanır.
1. Brief
Brief, yazara verilen bir yol haritasıdır. Hazırlayacağı metinde olması gereken özellikler, planlama yapısı, düzen, anahtar kelimeler, başlıklar gibi yapıtaşları, bir brief aracılığıyla organize bir döküman olarak sunulur. Beklentilere göre çeşitli şablonlarda hazırlanabilir.
Burada editörün amacı, kendisinin üzerinde çalışıp yayınlamaya hazır hale getireceği bir taslak elde etmektir. Yazar, talimatlar doğrultusunda talep edilen metni oluşturur. Fakat genellikle SEO konusunda uzman değildir. Briefte yer alan yönlendirmeler, yazının belli standartlara uygun olmasında etkilidir. Bu sayede zamandan tasarruf edilir.
2. SEO
İçerik editörünün bir diğer görevi, metinleri SEO’ya adapte etmektir. SEO, içerisinde birçok farklı kriteri barındıran ve emek isteyen bir alandır. Diğer elementlerin yanı sıra yayınlanan malzemenin başarısını büyük ölçüde belirleyen nokta buradadır. Bu pratikte odaklanılan detaylardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- İç linklemeler
- Görsel kullanımı
- Arama niyetine uygunluk
- Anahtar kelime entegrasyonu
- Doğru başlık seçimi
Örneğin, okuyucuları satın almaya teşvik edecek bir metin üzerinde çalışan bir içerik editörü, uygun anahtar kelimelerin akıcı bir şekilde entegre edildiğinden emin olmalıdır. Bu sayede içeriğin, istenen niyete sahip Google kullanıcıları arama yaptığında karşılarına çıkma şansı artar.
3. Anahtar Kelime
Anahtar kelimeler, arama niyetine uygun sayfalar oluşturma konusunda yeri doldurulamaz bir role sahiptir. Aynı konu üzerine kurulan iki marka veya web sitesi, tamamen farklı hedef kitlelere hitap edebilir.
Örneğin, bir kişinin Google üzerinden yapacağı farklı aramaları düşünün. “Simit” anahtar kelimesi, niyete göre farklı sonuçlar verecektir. Bireyin simit almak için yakınlardaki bir fırına, evde kendisi yapmak için bir tarife veya yalnızca başka bir yerde kullanmak için fotoğrafa ihtiyacı olabilir. Bu 3 niyet doğrultusunda ürün aynı olmasına rağmen farklı kelime grupları tercih edilir.
Editörün buradaki görevi, niyet doğrultusunda etkili anahtar kelimeleri içeriğe entegre etmektir. Analizler sonucu, değişik amaçlara yönelik sözcüklerin kullanılması mümkündür. Ancak bu eklemeler, anlam akışını bozmadan, stratejik bir şekilde yapılmalıdır.
4. İçerik Denetimi
Metinlerin denetimi, bu meslekteki bir diğer görevdir. Yayınlanacak ürünün başarı elde etmesi için; akıcı, anlaşılır ve amaca uygun olması önemlidir. Yani, bilgi verme hedefiyle ele alınan bir blogda, konu hakkında açık ve kavranabilir bir sistem üzerine kurulu metinler yer almalıdır.
Google algoritması, internet sitelerindeki kullanıcı deneyimine büyük önem verir. Standartlar çerçevesinde oluşturulan bu algoritmada; kişilerin web sitelerinde geçirdikleri vakit, tıkladıkları linkler, satın aldığı ürün sayısı gibi birçok değişken titizlikle hesaplanır. Metin kaliteliyse algoritma puanı yüksektir. Bu sebeple denetimde editörün etkisi paha biçilemezdir.
İçerik Editörü Neden Önemli?
Dijital pazarlama stratejilerinde bir içerik editörüyle çalışmak, her açıdan avantajlıdır. Her alanın çevrim içi dünyaya aktarıldığı bu dönemde tanınmak ve başarılı olmak isteyen markalar, güçlü bir dijital varlığa ihtiyaç duyar. Bu pozisyondaki kişi, yayınlanacak eserin potansiyelini ortaya çıkarmak ve pazarlama hedeflerine ulaşmak adına doğru adımları atacaktır.
Bir kompozisyon oluşturmak farklı; hedef kitleyle etkileşime girebilecek düzeyde zengin bir içerik üretmek ayrı bir iştir. Dijital sektörde; milyonlarca internet sitesi, sosyal medya sayfası ve satışı yapılan ürün bulunur. İnsanların tercihlerinde belirleyici olan ve güvenilir bir marka imajı yaratan asıl konu, ortaya konulan malzemenin kalitesidir. Hiçbir detayı kaçırmayan bir bakış, yaratılan metnin neye ihtiyacı olduğunu görebilir ve hedef kitlenin dilinden konuşabilir.
Piyasadaki alternatiflerin bolluğu, internet kullanıcılarını çok daha seçici hale getirmiştir. Google üzerinden arama yapan bir kişi, en ufak bir sorunla karşı karşıya kaldığı sayfaları derhal terk edecektir. Çünkü daha iyi bir deneyim yaşayabileceği milyonlarca site bulması mümkündür. Ancak ideal bir içerik, kullanıcıyı metinde tutarak etkileşim kurmasına zaman tanır.
İnsanların bir yazıyı okuyabilmeleri için erişilebilirlik şarttır. Okuyucu interaksiyonunun yanı sıra arama motoru görünürlüğünde de etkisi göz ardı edilemez. SEO kurallarına uygun içerikler, sonuç sayfasında ilk sıralarda yer alacaktır. Google üzerinden anahtar kelimeler aratıldıktan sonra, web sitesi ön sıralarda yer almıyorsa görünürlüğü düşük olacaktır. İçerik editörü, belirli stratejileri kullandığı son ürün sayesinde içeriğin ilk sıralara çıkmasını kolaylaştırır.
İçerik Editörü Nasıl Olunur?
Bu mesleği icra edebilmek, bazı koşulların yerine getirilmesine bağlıdır. Birçok durumda, en az bir lisans diplomasına sahip olmak şarttır. Oldukça geniş bir alan olduğu için pozisyonu herhangi bir üniversite bölümüyle sınırlandırmak mümkün değildir. Gerekli şartlar karşılanıyorsa herkes editör olabilir. Ancak editörlükte başarılı olma ihtimali yüksek olan bazı bölümler mevcuttur. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanır:
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Gazetecilik
- Türkçe Öğretmenliği
- İletişim Fakültesi bölümleri
Yukarıdaki alanlardan mezun kişilerin diplomaları, dil becerileri ve iletişim üzerine bilgileri hakkında somut bir kanıt olarak kullanılır. Aslında avantajları, meslekte gerekli olan becerileri gösterebilecekleri belgelere sahip olmalarıdır. Elbette alacakları diğer sorumlulukları layıkıyla yerine getirebileceklerinin delillerini de sunmaları gerekecektir. Bir mühendislik fakültesi mezununun da içerik editörü olarak başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.
İçerik editörü olabilmek için çeşitli beceriler ve bilgi birikimi gerekir. İhtiyacınız olan teorik temele ulaşmanız, atabileceğiniz ilk adımdır. Bunun için internette bulunan sertifika programlarına katılabilir veya ücretsiz kaynaklardan kendi başınıza çalışarak bu dayanağı oluşturabilirsiniz.
Herhangi bir metni düzenleyerek en iyi hale getirmek, belli bir miktar yazarlık deneyimi gerektirir. Yeterince içerik oluşturmamış bir kişinin önüne gelen yazılarda eksiklikleri ve hataları görmesi kolay olmayacaktır.
Editörlüğe adım atmak isteyenler, genellikle yazarlık yaparak tecrübe kazanırlar. Kendi ürettikleri yazılardaki iyileştirilebilecek noktaları, bir profesyonelin süpervizyonunda incelemek kişiye daha fazla başarı katacaktır. İşe alım yapan firmalar, bir portfolyo sunmanızı isteyebilir. Yazarlık, bu noktada da yardımcı olan bir basamaktır. Henüz bir düzenleme deneyiminiz olmasa bile ele aldığınız metinler işverenlerin stiliniz ve becerileriniz üzerinde bir fikir alması açısından faydalıdır.
SEO bilgisi, bu pozisyonun olmazsa olmazıdır. Temel ve güncel arama motoru optimizasyonu uygulamaları hakkında yetkinlik kazanmanız gerekir. Bunun için de faydalanabileceğiniz birçok kaynak mevcuttur. Sürekli gelişen bir alan olduğundan dolayı güncellemeleri takip etmek önemlidir.
Özetle, bu mesleğin görev ve sorumluluklarında yer alanları nitelikli bir şekilde yerine getirebilecek donanıma sahip olduğunuz zaman içerik editörü mesleğini yapabilirsiniz.
İçerik Editörü Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Her meslekte olduğu gibi bu alanda çalışmak isteyen kişilerin belirli özelliklere sahip olmaları gerekir. Dil kurallarına hakimiyet, bunlardan ilkidir. Gramer kuralları ve anlam akışı açısından güçlü metinlere ulaşmak gibi bir görev barındırdığından mevcut hataları saptayabilmek büyük önem taşır. Kurallar açısından yanlışlıklara sahip yazıların okuması kolay değildir ve bu da hedeflere ulaşmayı zorlaştırır.
Sahip olunması gereken bir diğer özellik, detaylara dikkat etme becerisidir. Metni düzenleyecek kişi, her türlü detayın farkına varabilmelidir. Ancak bu sayede kusursuz bir son ürün ortaya çıkabilir. Yayınlandıktan sonra göze çarpan bir SEO veya yazım yanlışı, istenmeyen bir durumdur.
Araştırma becerileri de oldukça önemlidir. Bir editör, herhangi bir konuda ele alınmış içerikleri düzenleme görevi alabilir. Doğru araştırma, hem metnin yazıldığı sektörün jargonuna hakimiyet kurmayı hem de hedef kitlenin taleplerini anlamayı içerir. Rakip analizi de araştırma becerisi kapsamına girer. İnternetteki diğer ürünlerin eksiklerini saptamak, daha iyi bir sonuç elde etmek için gereklidir.
Sürekli değişen ve gelişen internet ortamında güncel kalabilme yetisi, bir içerik editörü için hayati önem taşır. Gerek SEO güncellemelerinden haberdar olmak gerek trendler üzerinden yeni stratejiler üretmek adına medya bilgisi gereklidir. Bunun için sosyal medya hakimiyeti, farklı hedef kitlelerin davranış örüntülerini gözlemlemek gibi içerik başarısını artıracak konularda fayda sağlar.
Dijital dünyada yaratıcılık, değer verilen bir beceridir. Olaylara farklı perspektiflerden bakma, sınırlandırmalar olmadan düşünme ve belli kalıplara bağlı kalmama gibi özellikler, bu pozisyondaki bir kişinin başarılı olma şansını artıracaktır. Özellikle “yazar tıkanıklığı” adı verilen olguyla karşı karşıya kalmış bir yazarla çalışmak durumunda olan editör, kreatiflik insiyatifini eline alabilmelidir.
İçerik Editörü Nerelerde Çalışır?
İçerik editörlüğü alanında çalışan kişiler, en çok dijital pazarlama kanalları ve reklam ajansları bünyesinde bulunur. Esasında internet ortamında bulunan ve bir pazarlama stratejisine ihtiyaç duyan her firmayla çalışabilirler. Online satış yapan markalar, bloglar ve daha geniş bir kitleye hitap etmek isteyen herhangi birinin bünyesinde iş imkanları mevcuttur. Freelance olarak bu mesleği yapabilecekleri gibi halihazırda hizmeti veren bir şirkette de yer alabilirler.
Basılı medya giderek popülerliğini kaybetmektedir. Artık gazete ve dergiler de dijital ortamda satışa sunulabildiği için içerik editörlüğü bu alanları da kapsar. Sonuçta, popüler gazetelerde yer alan yazılar da çevrim içi ortamda birer içerik haline gelir. Böylece bu meslek grubu gazetecilik sektöründe kendine yer bulabilir.
İçerik Editörü Maaşları
İçerik editörlerinin maaşları, birçok değişken doğrultusunda çeşitlilik gösterir. Kuruma göre, farklı ödeme yöntemleri bulunabilir. Kimi firmalar, belirli bir maaş üzerinden ödeme yaparken kimileri alınan iş sayısı ve zorluğuna göre tamamlanan her bir içeriğe fiyat verir. Böyle bir sistemde editörlüğünü yaptığınız metin sayısı maaşı belirler. İki sistemin bir arada kullanan şirketler de mevcuttur. Yani, sabit bir maaş bazının yanı sıra iş yüküne göre ekstra ödemeler yapılabilir.
Bazı editörler, freelance olarak görev alır. Bu durumda, proje bazında ücretlendirme yapılır. Yani, tamamlayacakları her bir işi önceden belirlenen bir miktar karşılığında yaparlar. Farklı firma ve markalarla bireysel sözleşmeler üzerinden anlaşırlar.
Maaş belirlenirken rol oynayan bir faktör, deneyimdir. Alanında uzman ve uzun süre bu sektöre hizmet vermiş editörler, başlangıç seviyesinde olanlara göre daha fazla maaş bekleyebilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
İçerik Editörü Ne İş Yapar?
İçerik yazarları tarafından hazırlanan metinleri; dilbilgisi kuralları, anlatım başarısı ve arama motoru optimizasyonu konularında güçlendirir. Standartlara uygun ayarlamalar yaparak ham metni yayınlanmaya hazır hale getirir.
İçerik Editörü Ne Kadar Maaş Alır?
Maaşlar, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu değişkenler arasında; deneyim, portfolyo, firma ve mevcut maaş sistemi yer alır. Genellikle tecrübe arttıkça maaş teklifi de artacaktır.
İçerik Editörü Olmak için Ne Yapmalıyım?
İşe alım yapan birçok firma ilgili bir bölümden alınmış lisans diploması ve benzer bir alanda deneyim talep eder.
“İçerik üreticisi nasıl olunur?” yazımız da ilginizi çekebilir!