ChatGPT vs Bard: Hangisi Daha İyi?

Kasım 2022 tarihinde, ChatGPT kullanıma sunulduğundan bu yana çok fazla konuşuldu ve tercih edildi. Öyle ki diğer farklı sürümlerin de ortaya çıkacağı an meseleydi. İnternet kullanıcıları ve dijital pazarlamacılar ChatGPT’yi kullanırken, Google Bard 2023 Mart tarihinde piyasaya sürüldü. Hal böyle olunca kullanıcıların birçoğu, ChatGPT vs Bard arasındaki farklarla ilgili araştırma yapmaya başladı.

ChatGPT vs Bard için her ikisinin de günlük hayatı kolaylaştırdığı söylenebilir. Ancak önemli olan soru şudur; hangisi daha iyi? Aslında bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değil. İki yapay zekanın da belirli alanlarda iyi olduğu durumlar mevcuttur. Öyleyse, sizi daha fazla bekletmeden içeriğimize başlayalım ve bu iki araçla ilgili detayları verelim.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT vs Bard: Hangisi Daha İyi?
ChatGPT, OpenAI’ın ürettiği yapay zeka tabanlı bir dil modelidir.

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekaya dayalı bir konuşma robotu olarak tanımlanır. Sorduğunuz soruların hangi dilde olduğunu anlar ve sanki bir insanmış gibi cevap verir. Ayrıca farklı programlama dilleriyle kodlar yazarak hataları ayıklayabilir. Böylece bir soru sorduğunuzda, size bulduğu verileri özgün bir şekilde sunar.

Dijital pazarlamacıları oldukça heyecanlandıran ChatGPT, SEO için de avantajlar sunar. Örneğin, bir içerik oluştururken karmaşık konuları daha açık hale getirir. Aynı zamanda anahtar kelime analizi, başlık bulma gibi konuları da ChatGPT’ye sormak mümkündür. Bunların yanında aşağıdaki işlemleri de yapar:

  • Ürün Açıklaması
  • Yazılı Kod
  • Blog İçerikleri
  • Çeviriler
  • Sosyal Medya Gönderileri

Evet, ChatGPT gerçekten heyecan uyandırıcı bir yapay zeka aracı. Peki, ChatGPT nasıl çalışıyor? İçeriğimize bu sorunun yanıtıyla devam edelim.

ChatGPT Nasıl Çalışır?

ChatGPT, internet üzerinde bulduğu bilgileri derleyip toplayarak yanıt veren bir yapay zeka aracıdır. Arama motorları üzerinden aldığı bilgilerle cevap verir. Ancak Google’da aynı konuyu araştırdığınız zaman karşınıza birçok farklı site çıkar. ChatGPT, ulaştığı bilgileri bir araya getirerek tahmin yürütür ve cümleleri kelime kelime oluşturur.

ChatGPT’yi farklı amaçlar için kullanmanız mümkündür. Örneğin, bir iş mülakatına gitmeden önce araca sorabilirsiniz. Böylece karşınıza görüşme yapacağınız meslekle alakalı bir dizi soru çıkarır. Siz de iş mülakatı tarihi gelmeden önce kendinizi hazır hissedebilirsiniz.

Bard Nedir?

ChatGPT vs Bard: Hangisi Daha İyi?
Bard, Google’ın ürettiği yapay zeka botudur.

Google Bard, ChatGPT’ye benzeyen üretken ve konuşmaya dayalı bir yapay zeka robotudur. Kullanıcı robotuna merak ettiğiniz bir soruyu sorduğunda yanıt verir. Bard, diğer rakiplerine kıyasla biraz daha hızlıdır. Ayrıca kod yazdırabilir, film ve dizi tavsiyesi alabilirsiniz. Çok basit soruların yanında “Piyano mu yoksa gitar mı daha kolay öğrenilir?” gibi zor ve karmaşık soruları da sorabilirsiniz.

SEO çalışmaları açısından Google Bard, birçok fikri dijital pazarlamacılara sunar. Örneğin; bir içerikle alakalı başlık ve anahtar kelime analizleri yapabilir. Kaynağını Google’dan aldığını düşününce, oldukça işe yarayan bilgiler verdiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda bir konuyu araştırırken aldığı kaynaklara göre size içerik yaratır.

Bard Nasıl Çalışır?

Google Bard, ChatGPT ile bazı benzerliklere sahiptir. Her ikisi de geniş bir dil modeli kullanır ve açık uçlu konuşmalara uygun biçimde optimize edilmiştir. Fakat bunu yaparken aynı dili kullanmazlar. Bard, kullandığı dil sayesinde daha hızlı yanıt verir. Ayrıca bir içerik oluştururken farklı kaynaklardan yararlanarak en iyisini sunmayı hedefler.

ChatGPT’de olduğu gibi Bard da günlük rutininizde kullanabileceğiniz bir araçtır. Merak ettiğiniz konuları hızlıca yanıtlar. Örneğin, sağlıklı olmak için ne yapmanız gerektiğini sorduğunuzda, size birçok farklı fikir verir. Aynı zamanda bir dijital pazarlamacıysanız Bard’dan içeriklerle alakalı başlık önerileri alabilirsiniz. Birçok noktada bu iki araç, doğru kullandığınız takdirde işinize yarar.

ChatGPT Artıları ve Eksileri Neler?

ChatGPT vs Bard: Hangisi Daha İyi?
ChatGPT iş birliğiyle birçok görevi daha kolay bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

Söz konusu ChatGPT vs Bard kıyaslaması olduğunda her iki programın da artı ve eksilerine bakmak gerekir. ChatGPT, interaktif bilgiler sunduğu için birçok kişi tarafından tercih edilir. Ancak Bard da bazı konularda iyidir. Bu noktada kıyaslama yapmadan önce GPT ile alakalı artı ve eksileri aşağıdaki tabloda verelim.

ArtılarEksileri
Yazma konusunda oldukça iyi bir araçtır.Özet için yazılan makaleyi kopyalayıp yapıştırmanız gerekir.
Önceden sorduğunuz soruların cevaplarını saklar.Yanıtlar çok uzun ve taranması daha zor olabilir.
Verilen yanıtlar, başkalarıyla paylaşılabilir.Yanlış bilgiler verebilir ve bu nedenle bilginin doğruluğu kontrol edilmelidir.
Bazı popüler siteler, çeşitli eklentiler ve entegrasyonlar sunar.Gelişmiş sürümleri ücretsiz değildir.

Bard Artıları ve Eksileri Neler?

Google Bard, piyasa sürüldüğünden bu yana birçok kişinin bilgi aldığı bir yapay zeka aracıdır. Hatta soruları, çok daha alakalı bilgilerle yanıtladığı bilinir. Tabii ki bu yapay zeka programının da eksileri vardır. Tabloda Bard’la alakalı artı ve eksilere erişmeniz mümkündür:

ArtılarEksiler
Kullanıcı dostu arayüzü ile basit bir şekilde kullanılır.Önceden sorulanları takip etmez.
Araştırma konusunda iyi ve faydalı bilgiler sağlayabilir.AI halüsinasyonlarına eğilimi vardır ve bilgilerin kontrol edilmesi gerekir.
Son yaşanan olaylar gibi güncel bilgileri araştırabilir.Çok fazla entegrasyon ve eklenti sunmaz. 
Web sayfasının özetlenmesine olanak tanır.Google da dahil internette bulunan her kaynak güvenilir olmadığından, yanlış bilgi verebilir.

ChatGPT ve Google Bard Farkları

ChatGPT vs Bard için söylenebilecek en temel fark, ilgili veri kaynakları olarak karşımıza çıkar. Bard, diyaloğu geliştirmek üzere “sonsuz bir veri kümesine” göre hazırlanmıştır. Böylece gerçek zamanlı erişime olanak tanır. ChatGPT ise 2021 senesinden bu yana güncellenmiştir. Kendisine tanımlanan veri kümesine göre yanıtlarını oluşturur.

ChatGPT vs Bard, çok yönlü sorulara yanıt verir fakat eğilim ve oluşturma biçimi farklıdır. Bu temel farklara göre iki yapay zeka araçları birbirinden ayrılır. Aşağıdaki tablo, her iki AI aracının nasıl farklılıklara sahip olduğunu daha net bir şekilde gösterir:

Yapay Zeka:Google BardChatGPT
Şirket:GoogleOpenAl
Veri Kaynağı:Gerçek zamanlı olarak Google’dan elde edilen bilgileri içerir.Büyük veri kümesi üzerine önceden eğitilmiştir.
Dil Modeli:LaMDAGPT-3.5/GPT-4
Fiyat:Herhangi bir ödemeye gerek yoktur.Ücretsiz ancak Plus versiyonuna ödeme yapılır.
Kayıt İşlemi:Kişisel bir Google hesabıyla kayıt olmak mümkündür.Herhangi bir e-posta adresi yeterlidir.
Diller:İngilizceİngilizce, İspanyolca, Korece, Mandarin Çincesi, İtalyanca, Japonca

Yukarıdaki tabloya göre veri kaynaklarına bağlı olarak değişiklikler vardır. Ancak ChatGPT vs Bard, sadece bu durumlardan kaynaklı farklı değildir. Bunların yanı sıra bazı durumlarda Bard daha iyiyken çeşitli yanıtlar için ChatGPT kullanmanız gerekebilir.

ChatGPT Mi Bard Mı? Hangisini Kullanmalısınız?

ChatGPT vs Bard: Hangisi Daha İyi?
Her iki yapay zeka botu da kullanıcılara farklı avantajlar sunar.

İki aracı kullanmadan önce cevap vermeniz gereken bir soru var; ne için bu yapay zeka programlarını kullanıyorsunuz? Vereceğiniz cevaba göre ChatGPT vs Bard arasında seçim yapabilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, her ikisinin spesifik olarak başarılı olduğu durumlar vardır. Bu nedenle aşağıdaki başlıklarda daha detaylı bir şekilde farklarını görmeniz mümkündür.

Bard Daha İyi Kullanıcı Deneyimi Sunar

Kolay ve iyi bir arayüz denildiğinde Bard, birkaç ışık yılı kadar ChatGPT’den öndedir. ChatGPT’nin taranan metinlerine kıyasla çok daha basit şekilde yazılar biçimlendirilir. Böylece hem daha güzel görünür hem de soruyu sorduktan sonra daha hızlı düzenleyebilir. Aynı zamanda hazırladığı birden fazla metni görüntüleyebilirsiniz.

Her yanıtın Google IT adı altında bir CTA’sı bulunduğundan kaynaklar doğrulanabilir. Google Workspace’ye bağlı olduğu için de ortaya çıkan metni, Google mailinize veya dokümanlara yükleme şansınız vardır.

Bard’ın en büyük dezavantajı, önceki konuşmalarınızı saklamamasıdır. ChatGPT, tam aksine konuşmaları saklar ve ortaklarınızla paylaşma imkanı sağlar. Bu nedenle daha iyi bir işbirliği yaptığını söylemek mümkündür. Bağlantıyı paylaştığınızda kişi, doğrudan ChatGPT’nin arayüzüne yönlendirilir ve konuşmayı görebilir.

Bard Araştırır, ChatGPT Yazar

Öncelikle Bard’ın da ChatGPT’nin de mantık sorunlarına verdiği tepkilerin farklı olduğunu bilmelisiniz. Basit bir mantık sorusuna verilen yanıtlar, çok alakasız ve farklı olabilir. Bunları tespit etmek biraz zordur. Ancak bir konu hakkında bilgi almak mı yoksa metin yazdırmak mı durumuna geldiğinde işler değişir.

Herhangi bir konuda kısa ve öz cevaplar bulmak istiyorsanız, Bard’ın çıktıları yararlıdır. Çünkü Bard, sorduğunuz konuyla alakalı bilgileri bulur ve özetler. Avantajı, bilgileri bulmak için farklı sayfaları tek tek araştırmanıza gerek kalmamasıdır. 

ChatGPT, doğal dil görevleri söz konusu olduğunda Jasper, Bing gibi diğer AI araçlarına güç verir. Web metni konusunda geliştirilmiştir ve daha çok istatiksel kalıplara göre metinleri karşınıza çıkarır. Bir sohbet robotu olarak işlev görür. Metinsel düzeyde de özetleyici ve çevirmen gibi rolleri üstlenir. Blogtan ürün açıklamasına kadar birçok farklı metni üretebilir.

Bard Google’dan ChatGPT Bing’ten Bilgi Yararlanır

ChatGPT, ortaya çıktığından bu yana 2021 yılında aldığı verileri kullanmaya devam ederken Bard, Google’daki kaynaklardan yararlanır. Açıkçası Bard, internetten faydalanmasaydı kalitesiz bir yapay zeka aracıydı. Ancak Google’ı kullandığından dolayı son olaylar ve web sayfalarını özetleme konusunda avantaj sağlar.

Son Olaylar

Bard, yaşanan son gelişmelerle alakalı daha güvenilir veriler elde eder. Hatta güvenilir bağlantılar vererek ortaya çıkan bilgilerin doğruluğunu kanıtlar. Bunun yanında çok daha kolay bir açıklamayla bilgi sunar. Ancak karşılaştırarak veri sunduğundan dolayı bazen yanlış bilgi verebildiğinden, genellikle web içerikleri için daha iyi bir robottur.

Web Bilgilerini Özetleme

Herhangi bir yapay zeka aracı, konu karmaşıksa biraz daha açıklayıcı olmalıdır. İşte, bu noktada Bard’ın daha iyi sonuç verdiği görülür. Sadece makalenin özetini istemeniz yeterlidir. Ayrıca makale içerisinde anlamadığınız bir konu varsa yine, kaynağı ele alarak size daha basit bir dille sunar. Böylece doğru bilgilere daha açık bir şekilde erişmeniz mümkün hale gelir.

ChatGPT ile aynı işlemi yapmak için tüm makaleyi kopyalayıp yapıştırmanız gerekir. Fakat bu noktada kelime sınırına takılabilirsiniz. Bu sınırı aşmayı düşünüyorsanız, ChatGPT Plus’ı kullanmanız gerekir. Ek olarak ChatGPT’nin Plus seviyesiyle bilgileri düzenlediğinizde daha ince ayrıntıları yakaladığını görebilirsiniz. Açıkçası biraz daha deneme yanılma yoluyla doğru veriler karşınıza çıkar.

ChatGPT’de Daha Fazla Entegrasyon ve Eklenti Paketi Var

ChatGPT vs Bard kıyaslamasında ChatGPT’nin Bard’dan daha fazla eklentiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu eklentiler sayesinde programda yapmak istediğiniz işler daha iyi şekilde yönetilir. Örneğin, Expedia eklentisi sayesinde bir rezervasyon ve seyahatle alakalı bilgi verdiğinizde, en uygun uçuş seferleriyle alakalı veriler ortaya çıkar. Ayrıca havaalanı ve uçuş bilgilerini görmeniz mümkündür.

Bard SEO Uzmanlarının Stratejilerine Yönelik Tasarlandı

Aslında her iki yapay zeka aracı da SEO açısından yarar sağlar. Ancak söz konusu Google SEO olduğunda Bard’ın verilerinin daha güvenilir olduğu düşünülür. Bunun nedeni, Bard’ın doğrudan Google SERP’de sıralanan sonuçlarla bilgi vermesindendir. Anahtar kelime araştırması, başlık seçimleri ve daha fazlası Bard’la yapılabilir.

ChatGPT, SEO açısından değerli bir araçtır. Fakat hazırlanan içerikler için ayrıntılı bilgi verilmesi gerekir. Bir planlama yaparken Bard kadar iyi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, içerik hazırlayacağınız sırada hangi başlıkları kullanmanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.

SEO açısından hangi aracı kullanırsanız kullanın, mutlaka kontrol etmelisiniz. Her iki aracın doğru kullanımı için insan elinin değmesi oldukça önemlidir.

ChatGPT ve Bard Test Sonuçları

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak her iki aracın da belirli konularda işe yaradığını söylemek mümkündür. Bu araçları kullanırken önemli olan, hangi konuyla alakalı araştırma yapacağınızdır. Biz de size birkaç soru üzerinden ChatGPT vs Bard kullanarak araçların nasıl cevap verdiğini test edeceğiz.

Farkındalık

Farkındalıkla alakalı bir soru sorduğumuzda ChatGPT’nin daha yüzeysel bir yanıt verdiğini söylemek mümkündür. Bu durumda GPT’nin duyarlılıkla alakalı daha geniş bir konuşma istediği düşünülebilir.

Öte yandan Bard, duyarlılık konusuyla alakalı bir yapay zeka olduğunu söylese de sürekli olarak anlatma eğilimindedir. Bu nedenle GPT’ye göre yardımcı olma konusunda daha ısrarcı bir cevap verdiği düşünülebilir. Cevaba daha net cevap verdiğinden dolayı Bard’ın daha iyi olduğu düşünülebilir.

Muhakeme

Her iki robotun da soruya ilk olarak karmaşık cevabını verdiğini görüyoruz. İyilik ve kötülük kavramı üzerinden yapılan eylem değerlendirilir. Ancak ChatGPT, bu soruya oldukça uzun yanıt vermiştir. Etik kurallar üzerine ortaya çıkan verileri sunmuştur. Eylemin iyilik ve kötülük durumunu bu bilgiler üzerinde değerlendirmiştir.

Bard bu etik muhakeme için çok daha basit bir cevapla karşılık verir. Hatta kişinin iyilik ve kötülük değerini bireysel inançlara bağlaması apaçıktır. Bu durum, sorunun ana temasını kaçırdığını gösterir. Sonuç olarak bu soruya karşı ChatGPT’nin daha ayrıntılı bilgi verdiğini söylemek mümkündür.

Kısa Sohbetler

Sorduğumuz soruya Bard, çok daha konuşkan bir yanıt verdi. Ancak ChatGPT, biraz daha yüzeysel bir cevapla bizi hemen kapatıyor.

Dolayısıyla Bard verdiği cevapla çok daha coşkulu bir anlatım sergiledi. Bu noktada bizim de tam olarak aradığımız böyle bir cevaptı. Dolayısıyla Bard, kısa sohbetimize daha güzel ve net bir tepki gösterdi.

Gerçek Bilgi Verme

Gerçek bilgi için seçtiğimiz “Baklava hangi ülkeye ait?” sorusu, bazı tartışmalara açıktır. Aslında hem ChatGPT hem de Bard, baklava konusunda çeşitli bilgilerin olduğunu kabul etti. Ancak ChatGPT, baklavanın kökenini Orta Doğu olarak belirledi.

Bard ise baklavanın Orta Asya’dan geldiği konusunda da bilgi veriyor. Fakat ortak bir konu, günümüzde birçok farklı kültür tarafından benimsendiğidir. Hemen hemen benzer yanıtlar olsa da Bard’ın daha ayrıntılı bilgi verdiğini kabul edebiliriz.

Yaratıcılık

ChatGPT vs Bard araçlarına bu defa “Kışın soba başında kahvaltı yapan yazın ise ormana giden ablam için şiir yaz” komutunu verdik. Açıkçası ChatGPT, ortaya çıkardığı kafiye uyumuyla epey şaşırtıcıdır.

Bard için aynı kelimeleri söylemek mümkün değil. Çünkü hem daha basit cümleler kullanmış hem de okurken biraz daha zorluyor. Ayrıca kuduğunuzda GPT’nin çok doğal ve duygusal geçişler yaptığını fark edebilirsiniz.

Planlama

Yapay zeka araçlarını denerken bu defa “İki günlük Bursa gezimde ne yapmalıyım?” sorusunu sorduk. ChatGPT, oldukça kapsamlı bir yanıt verdi ve nereye gidebileceğimizi detaylı şekilde anlattı. Aynı zamanda Bursa gibi büyük bir tarihi kenti iki günde gezmenin zor olacağını söyleyerek planı biraz daha bize bıraktı.

Bard, Bursa’da iki günde ne yapılacağı konusunda biraz daha gerçekçi fikirler verdi. Bu nedenle plan yapma aşamasında bu aracı daha iyi olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü GPT’nin anlattıklarından seçim ve plan yapmak gerekir.

Fikir Üretme

Hem ChatGPT hem de Bard, Bursa merkezli yemek bloğu için çeşitli fikirler verdi. Ancak bu konuda GPT’nin daha yaratıcı fikirler ortaya attığı aşikar.

Bard, blog başlıkları için biraz daha yüzeysel önerilerde bulundu. Dolayısıyla asıl isteğimize ChatGPT’nin verdiği başlıklarla ulaştığımızı söylemeliyiz.

Basitleştirme ve Özetleme

Basitleştirme ve özetleme için bilinen felsefe kitaplarından “Düşünce Tarihi” eserinin özetini sorduk. Ancak ChatGPT, sadece kitabın adını verdiğimiz için bize bir yanıt vermedi. Ancak Bard, Betrand Russell’ın kitabıyla alakalı kısa bir özet yaptı.

Genel anlamda Bard, Düşünce Tarihi kitabının girişinde hangi konulardan bahsettiğini açıkladı. Dolayısıyla bizi cevapsız bırakmadığı için Bard’ın özetleme konusunda daha iyi olduğunu söylemek mümkündür.

Özgünleştirme

ChatGPT vs Bard araçlarından bu defa yazılan bir içeriğin özgünleştirilmesini istedik. Her ikisi de özgünleştirme konusunda metne daha sadık kaldığını gördük.

Bard, bazı bilgileri doğrudan metni özgünleştirmek için almadı. Bu nedenle GPT, özgünleştirme noktasında Bard’a göre daha iyiydi.

Yapay Zeka Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

ChatGPT veya Bard fark etmeksizin kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu yapay zeka araçları, hala geliştirilmeye devam ediyor. Dolayısıyla herhangi bir konu hakkında doğrudan bilgi almak yanlıştır. Bir bilginin doğruluğunu teyit etmek için Google SERP sıralamasında karşınıza çıkan sayfalara bakabilirsiniz. Konunuz bir makaleyse Google Scholar’dan araştırma yapabilirsiniz.

  • Yapay zeka kullanırken göz önüne almanız gereken diğer konular aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
  • Ne için yapay zekayı kullanmak istediğinizi ayrıntılı bir şekilde yazmalısınız. Böylece öğrenmek istediğiniz bilgiyle alakalı size daha fazla ayrıntı verecektir.
  • Söz konusu SEO çalışmalarıysa doğrudan kopyala yapıştır yöntemiyle bilgi alınmamalıdır. Çünkü ChatGPT başta olmak üzere artık sandığınız kadar özgün metinler ortaya çıkmıyor. Sürekli kendini tekrar ettiğinden dolayı bir problem yaratıyor. Dolayısıyla bilgi almak amacıyla yapay zekayı kullansanız bile bir yerden sonra müdahale etmelisiniz.
  • Yapay zekayı kullanırken gerekli donanım ve bilgiye sahip olmalısınız. Bu durum, mevcut bilginin yanlışlığıyla ilgili riskleri en aza indirmek açısından önemlidir.
  • Özellikle eğitim açısından yapay zeka, güzel bir kaynaktır. Ancak son dönemlerde makalelerin bu araçlarla yazılması, öğrencilerin yaratıcılığını azaltır.

Yukarıdakilerden anlaşılacağı üzere yapay zeka, genel anlamda birçok fayda sağlar. Fakat verilen bilgilerden emin olmak gerekir. Vakitten tasarruf sağlasa bile yaratıcılığınızı zedeleyebilir. Bu nedenle iyi bir kaynak niteliğinde bilgi alabilirsiniz. Dijital pazarlama işlerinde fikir edinebilirsiniz. Başarı söz konusu olduğunda ise insan elinin önemini unutmadan hareket etmek de fayda vardır. Bilginin doğru olduğuna hemen kanaat getirmeden önce mutlaka öncesinde nasıl yapay zekayı kullanacağınızı öğrenmelisiniz.

İçerik101 mail bülteniyle, dijital pazarlama gündemini takip edebilirsiniz.