Bloglar düzenli olarak güncellenen, belirli konular hakkında okuyucuların fikir edinmesini sağlayan bir web sitesi ya da web sitesinin bölümüdür. Dünyada yayıncılık faaliyetlerinin çevrim içi platformlara taşınmasıyla bloglar içerik dünyasında önemli bir merkez konumuna geldi.

“Blog nedir?” sorusuna; tavsiye, fikir ve deneyim içeren yazıların okuyuculara aktarıldığı yazılar olarak cevap verilebilir. Günümüzde insanlar sorularına cevap bulmak ya da yeni bir alanda bilgi edinmek gibi nedenlerle blogları tercih ediyor.

Yazılma biçimleri ve kullanım amaçları gün geçtikçe gelişen bloglar mobil uygulamalarda da yer almasıyla sıklıkla tercih edilmeye başladı. Uzman olduğunuz alanlardan sevdiğiniz konulara kadar içerikler oluşturabilir, okuyucu kitlesi edinebilirsiniz. Bu aynı zamanda kazanç sağlayabileceğiniz bir alandır.

Bu yazımız; blog hakkında bilinmesi gereken tüm detayları içeriyor. Nasıl yazacağınız, nelere dikkat etmeniz gerektiği, kaliteli bir blogu nasıl oluşturacağınızla ilgili bilgilere erişmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Blog Nedir?

“Blog nedir?” sorusuna; web sitesi ya da çevrim içi dergide bir konu hakkında güncel içerikleri kapsayan yazılardır, yanıtını verebiliriz. İlk olarak 1994 yılında ortaya çıkan bu yazılar genellikle kişilerin ilgi alanları ve deneyimlerini içeren paylaşımlardan oluşuyordu. Günümüzde ise başta işletmelerin çevrim içi pazarlama stratejisi olmak üzere çeşitli nedenlerle kullanılır.

Blog yazıları herhangi bir konuyu kapsayan genellikle eğitici içeriklerdir. Kelime sayısı değişiklik gösterse de video, resim ve infografik gibi medya türleri bulunur. Blog yazısı web sitesinde bölüm olabileceği gibi bağımsız bir web sitesi de olabilir. Örneğin, şu an okuduğunuz yazı, bir blog örneğidir. Yazılı içerik olması en önemi bileşendir. Video içerikleri blog kapsamında yer almaz. Blog oluşturmaya başlamak için şu nedenler sıralanabilir:

Yukarıdaki nedenlere ek olarak ziyaretçilerin yorum yapıp birbirleriyle iletişim kurabilecekleri bir etkileşim ağı oluşturmak için de tercih edilir.

Blog Nasıl Yazılır?

Blog Nedir? Blog Nasıl Yazılır?
Blog yazımında belli noktalara dikkat ederek daha kaliteli içerikler elde edebilirsiniz.

Blog yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar, başarılı bir içerik için önemlidir. Zamanla blogger yani, blog yazan kişi kendini geliştirerek tüm detaylara hâkim olabilir. Aşağıda detaylı olarak açıklanan maddelerin genel olarak sağlayacağı faydalar şu şekildedir:

Blog yazısının kaliteli olması ve zengin bir içeriğe ulaşması için uygulanacak adımlar aşağıdaki başlıklarda detaylı olarak ele alınmıştır.

1. Nişinizi Belirleyin

Blog yazmanın ilk adımı nişi belirlemek yani, blog konusu seçmektir. Her işin başlangıcında olduğu gibi bu süreçte de ilk adımı atmak zorlu olabilir. Konu belirlendikten sonra içerik oluşturma süreci hızlıca ilerler. Yazılan yazının etkileşim alabilmesi için ilgi alanları içerisinde etkileşim potansiyeli yüksek olan konular seçilmelidir.

İlgi alanı dışındaki konuların seçilmesi, etkileşim potansiyeli yüksek olsa bile size keyif vermeyebilir. Bu bakımdan ikisi arasındaki dengeyi sağlamalısınız. Seçtiğiniz konu potansiyel okuyucuların ilgisini çekmeli ve onlara değer katmalıdır. Konu seçiminde bunları değerlendirerek nişlerinizi sıralayabilirsiniz. Nişinizi belirledikten sonra şu adımları izleyebilirsiniz:

Spesifik olarak belirlediğiniz konuda ele almak istediğiniz açıyı belirleyin. Bu sizin özgün olmanızı sağlar. Böylelikle diğer rakip blog yayınlarından ayırt edilen bir içerik elde edersiniz. Örneğin, belirlediğiniz konu et yemekleri ise bifteğin nasıl pişirileceğine kadar daraltabilirsiniz.

2. Rakiplerinize Göz Atın

Niş belirlendikten sonra faydalı bir içerik oluşturmak, bunu verimli hale getirebilmek için ilgili konu hakkında daha önceden yazılan yazıları inceleyebilirsiniz. Blog yazma sürecini hızlı ilerletmek ve farklı detaylar ekleyebilmek için rakip analizi önemlidir. Yazının alt başlıklarını ve şablonunu oluşturmak adına yarar sağlar.

Rakip analizi yapmak, yazma sürecinde geriye dönerek düzetme yapma ihtiyacınızı azaltır. Size ilham vermesi açısından popüler bloglardan yararlanabilirsiniz. Buradaki ama içeriği kopyalamak değildir. Okuyucuları nelere dikkat ettiği ve başarılı bulduğu hakkında fikir edinmektir. Bu bağlamda şu adımları izleyebilirsiniz:

Rakip analizi yapmak süreci rahatlıkla yönetmeniz açısından sizde fikir oluşturur. Böylelikle daha etkileyici ve etkileşimi yüksek içerikler oluşturabilirsiniz.

3. Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Blog konusu belirlemek kadar önemli olan bir diğer aşama ilgili konudaki anahtar kelimelerin belirlenmesidir. Bu, içeriğinizin çevrim içi aramalarda hangi kelimeler kullanılırsa potansiyel olarak üst sıralarda yer alabileceğinizle ilgili SEO çalışmasıdır. Anahtar kelimeleri kullanarak yazdığınız blog yazılara sizi aramalarda üst sıraya taşır.

Anahtar kelime araştırması; bir araç kullanarak konuları araştırma, her konunun ya da anahtar kelimenin hacmini değerlendirerek talep belirleme sürecidir. Okuyucu potansiyeli olmayan konudan başka bir konuya geçiş yapabilirsiniz. İlgili konunun potansiyeli varsa anahtar kelimeleri tespit etmek için çeşitli uygulamaları tercih edebilirsiniz. Bunlar için şu uygulamaları kullanabilirsiniz:

Anahtar kelimeleri tespit ederek içeriğinizin şablonunu oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Bu araştırmayı yaparken kelime öbeklerinizi spesifik olarak belirlemeye dikkat etmelisiniz. Potansiyel okuyucularınızın aramalarına uyum sağlarsınız. Birçok kelimeden oluşan anahtar kelimelerin arama hacimleri yüksektir.

4. Başlıklarınızı Planlayın

İçeriği oluşturmak kadar önemli olan konulardan biri de başlıkların planlanmasıdır. Başlıkların planlanması yazıya geçmeden önce argümanınızı değerlendirmenize yardımcı olur. Yazma aşamasında cümlelerinizi nasıl kuracağınızla ilgili referans verir. Güçlü bir içerik oluşturmak için güçlü ve etkileşim potansiyeli olan başlıkları düzenleyebilirsiniz. Planlama yaparken şu adımları izleyebilirsiniz:

Bölümlerin iyi bir içerik oluşturacak şekilde planlanması okuyucunun yerine kendinizi koymanıza yardımcı olacaktır. Okuyucu kitlenizin; yeni bir şey öğrenmeye teşvik etmek, entelektüel meraklarını gidermek ve bir sorunu çözmek için yardımcı olacak şekilde başlıklarınızı planlayın. Bu çalışma blogunuzun okunurluğunu artmada etkilidir. Zaman içerisinde yazınızı arama motorlarında üst sırada yer almasına katkıda bulunur.

5. Dikkat Çekici ve SEO Uyumlu Bir Başlık Kullanın

Blog Nedir? Blog Nasıl Yazılır?
Doğru başlık seçimiyle tıklanma oranlarınızı arttırabilirsiniz.

İçeriğinizi bölümlere ayırdıktan sonra başlıklarıyla birlikte bir taslak hazırlamalısınız. SEO’ya uyum sağlayacak güçlü bir plan hazırlamanız içeriğinizi arama motorlarıyla optimize olmasını sağlar. Bu yalnızca anahtar kelime kullanımına bağlı değildir. İçeriğin güçlü olması, akıcılığın sağlanması için dikkat çekici başlıklara yer vermelisiniz. Ana başlık belirlerken SEO uyumlu anahtar kelimeleri okuyucunun dikkatini çekecek şekilde kullanmalısınız.

Blog yazısı boyunca ilgili anahtar kelimeli dengeli bir şekilde dağıtmalısınız. Başlıklarda ve alt başlıklarda anahtar kelimeleri uyumlu olacak şekilde geçirmelisiniz. Okuyucunun gözüne takılmayacak şekilde uyumlu bir akış olduğundan emin olunmalıdır. İlgili anahtar kelimelere metin içerisinde de yer verilmelidir. Blogunuzun etkileşim performansının yüksek olması için başlıkların SEO uyumlu olması önemlidir.

6. Hedef Kitlenizin İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulundurun

Hangi konu hakkında yazacağınızı ve taslağınızı bu aşamadan önce belirledikten sonra hedef kitlenizi tespit etmeniz gerekir. Okuyucuların beğenileri, ilgi alanları ve alakalarını belirlemek, dikkat çekici, kaliteli içerik oluşturmanıza yardımcı olur.

Kitlenizi belirleyen faktör blogunuzun türüdür. Sağlıklı yemek tarifleri mutfakla ilgisi olan insanlara hitap ederken, film ve kitap analizleri yaptığınız blog, bu alandaki kişiler tarafından takip edilir. İçerik hazırlarken hedef kitlenin saptanması bu nedenle önemlidir. Hangi kitleye hitap edeceğinizi belirlemek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

Bu çalışma hedef kitlenize tam olarak hitap edecek bir içerik oluşturmanıza yardımcı olur. Moda, kitap ya da sinema gibi pek çok blogun oluşturulma aşamasında hedef kitlenin tanımlanması önemlidir. Aynı zamanda blog adınız da bu kitlenin ilgisini çekecek bir etki oluşturur.

7. Özgün İçerikler Üretin

Blog yazarken başka kaynakları incelemek, ilham almak verimli olsa da içeriğinizin özgün olması önemlidir. Özgün içerikler üretmeniz hem okuyucular tarafından okunma oranınızı artırır hem de blogunuzun arama motorlarında üst sırada yer almasını sağlar. Ele aldığınız konuyu diğer yazarlardan farklı olarak kendinize has bir anlatım ve üslupla yazmalısınız.

Düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylaşırken özgün olmanız size güven katarken başarılı olmanızı sağlar. Bu kazanımlar zaman içerisinde sizi teşvik ederek daha fazla içerik üretmenizde etkili olur. İçeriğin özgünlük oranı düşük ise blogunuzu arama motorlarında alt sıralara düşmesine neden olur. 

8. Güncel Bilgiler Aktarın

Blogunuzun uzun vadede devam etmesini istiyorsanız yazıların güncel olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin; blogunuz teknoloji alanıyla ilgili içeriklerden oluşuyorsa sosyal medya platformlarında ve arama motorlarında ön plana çıkabilmek için yeni gelişmelere yazılarınızda yer vermeniz gerekir.

İçeriğinizi güncelleyerek alt başlıklarda bu gelişmeleri açıklamalısınız. Bunu yapmazsanız yazılarınız zaman içerisinde güncelliğini yitirir. Okuyucu kitleniz güncel bilgilere tam anlamıyla ulaşamayacağı için zaman içerisinde ziyaretçi sayısı azalır ve güncel içeriklere yönelirler.

Yazdığınız içerikle ilgili düzenli olarak gelişmeleri takip etmeli ve yeni bilgilerle blog yazınızı revize etmelisiniz. Aynı zamanda bu yazı diğer kaynaklardan farklı olmalıdır. Rakip içeriklerden farklı bir detaya yer vermezseniz yazınız standart bir içerik konumuna düşer. Bu durum hem kısa hem de uzun vadede yazının okunma oranına olumsuz yönde etki eder.

9. Yazınızı Gözle Taramaya Uygun Formata Getirin

Okuyucular bir blog yazısını açtıklarında ilk 5 saniye içerisinde verdiği izlenim, yazıyı okumalarında etkili bir faktördür. Ziyaretçilerin içeriğinizi okumaya devam edebilmesi ve ilk görüşte olumlu bir etki bırakabilmesi için şu detaylara dikkat edebilirsiniz:

Blog yazarken bu maddelere dikkat etmeniz potansiyel okuyucularınızın web sitenizde geçirdiği vakti uzatır ve devamlı okuyucunuz olmalarını sağlar. Bunlara ek olarak alt başlık kullanımları okuyucu tarafından kapsamlı ve detaylı bir içerik olduğu izlenimi oluşturur.

10. Yazım Kurallarına Dikkat Edin

Blog yazarken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlarından biri yazım ve imla kurallarının doğru kullanılmasıdır. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve okuyucuların içeriği keyifle okumasını sağlamak için buna dikkat etmek önemlidir.

Yazıyı tamamladıktan sonra başta sona okuyarak yazım hatalarını ve anlaşılması zor bir şekilde yazılan cümleleri değiştirmelisiniz. Bu genellikle içerik oluştururken atlanılan bir maddedir. SEO’ya odaklanmak, güçlü resimler ve infografik tasarımlar yeterli değildir.

Profesyonel olarak blog yazmak istiyorsanız içeriğinizi yazım ve imla hatalarından arındırmalısınız. Bunun için yazım kurallarını içeren kitaplardan ve kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Zaman içerisinde tüm kurallara hâkim olarak yazılarınızı tamamlayabilirsiniz.

11. Call to Action Kullanmayı İhmal Etmeyin

Blog yazıları insanları bir konuda bilgilendirmek için tasarlansa da okuyucuları bir eylemde bulunmaya teşvik eden Call to Action (CTA) yani “eylem çağrısı” içermelidir. Genellikle eğitici olan bloglar; okuyuculara çözüm sunmalı ve sorularına cevaplar vermelidir. Bunları yapmak yeterli değildir. İçeriğiniz eğitirken aynı zamanda okuyucuyu eyleme geçirmelidir.

Call to Action’a yer vermek sitenizdeki trafiğin artmasını sağlar. Okuyuculara konuyla ilgili bilgilendirme yaptıktan sonra kullanabilirsiniz. Eylem amacınızı içeren CTA’lar gömülü bir bağlantıyla kullanılabileceği gibi buton şeklinde de yer verilebilir. Bunlara; “Abone ol”, “E-kitabı indir”, “Üye ol”, “Makaleyi oku” ya da “Etkinliğe üye ol” gibi örnekler verilebilir.

12. Yazınızı Tanıtın

Blogunuzda yeterli içerik oluşturduktan sonra yazınızı tanıtmalısınız. Blogunuz bir işletmeye bağlıysa ağ oluşturmanız ve içeriklerinizi tanıtmanız önemlidir. Blogunuzu tanıtmanın pek çok yolu vardır. Bunlar; e-posta listesi başlatmak, bir podcast serisine misafir olmak olarak çeşitlenebilir.

İçeriğin pazarlama aşaması başarılı blog oluşturmada oldukça önemlidir. Çalışmalarınızı sosyal medya hesaplarından yayınlamanız trafik almanızda etkili yollardan biridir. Hedef kitlenizi oluşturabilmeniz için blog yayınlarının linklerini paylaşabilir, tanıtımlarını yapabilirsiniz.

Blog Neden Önemli?

Blog Nedir? Blog Nasıl Yazılır?
Blog içerikler aracılığıyla potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

“Blog nedir?” sorusu kadar önemli olan bir diğer husus da bunun neden önemli olduğudur. Bir işletme sahibi ya da işleten kişi iseniz, serbest meslekte uzmanlaştığınız bir alanınız varsa bloglar, potansiyel müşteri kazanmak ya da bir konuyu detaylı olarak tanıtmak için önemlidir.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak çevrim içi iletişim araçları tercih edilir. Uzmanlığınızın insanlar tarafından fark edilmesi ya da markanızın tanınırlığının artması için aktif olarak kullandığınız bir çevrim içi varlığa ihtiyaç duyarsınız. Bunun en iyi yolu bloglardır.

Blog, hedef kitlenizin size ulaşabilmesi ya da potansiyel müşteri ağı oluşturmanız için etkili bir yoldur. Günümüzde herkes sorularına cevap bulmak, bir hizmetten faydalanmak ve ihtiyaçlarına çözüm üretmek için blogları kullanır.

E-Ticaret İçin Blog İçeriklerin Önemi

Çevrim içi olarak çalışan ya da web sitesine sahip işletmelerin blog kullanması oldukça önemlidir. Web site kullanmanın ilk amacı ürünlerin trafik alması olsa da bir e-ticaret sitesinde blog bölümü olmasının pazarlamaya katkısının yanında pek çok faydası vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Yukarıdaki maddeler e-ticaret bloglarının önemlini açıklayan en etkili maddeleri içerir. Aynı zamanda bloglar ücretsiz pazarlama yollarından biridir. İçerikleriniz SEO uyumluysa organik olarak trafik akışı oluşturur.

Dijital Pazarlama İçin Blog İçeriklerin Önemi

Dijital pazarlamada önemli olan hedef kitlenin trafiğini çekerek markanın tanınmasını sağlamaktır. Dijital pazarlama alanında bloglar; basın bültenleri, paydaşların ve iş ortaklarının projeler diğer pek çok içerik barındırır. Dijital pazarlamada başarının esası bloglardır.

Düzenli olarak güncel içeriklerle hazırlanan bloglar bir dijital pazarlama stratejisidir. Sektör fark etmeksizin mevcut ve potansiyel müşterilerin kendilerini bilgili ve eğitimli hissetmelerine yardımcı olur. Bu nedenle hedef kitlenin aradığı sorulara cevap vermek için bloglar bir araçtır.

Web trafiğini çekmeyi sağlayan bloglar, dijital pazarlamada site trafiğini artırarak gelir oluşturur. Yukarıda nasıl blog hazırlandığına ilişkin bilgilerin hepsi uygulandığında doğru içerikler hazırlayabilirsiniz. Bloglar müşterilerin akıllarında kalıcı bir yer edinmede etkili rol oynar.

SEO Açısından Blog İçeriklerin Önemi

Pazarlama stratejileri arasında blog, web siteler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Arama motorları bir siteyi değerlendirirken özgün ve kaliteli içerik bulundurmasına dikkat eder. İşletmelerin ürün ve hizmetlerine yönelik verdikleri bilgiler markanın değerini artırır. Blogun SEO uyumlu olarak hazırlanması ise siteyi arama motorlarında üst sıralara taşır. Web sitesinin güvenilir bir imaj oluşturmasında rol oynar.

Müşterilerin ürünler ya da hizmetlere ilişki aradıkları sorularda buldukları cevaplar SEO uyumludur. Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilmenin yolu içeriğin SEO uyumlu hazırlanmasıyla mümkündür. SEO aynı zamanda web sitesinin kaliteli ve trafik hacmini artıran bir etki gösterir.  SEO Organik aramalarda üst sıralarda yer almada etkilidir. İnsanlar genellikle reklam içeren sonuçlardan çok organik içerikleri tercih eder.

Sıkça Sorulan Sorular

Blog Açmak Ne Demek?

Weblog’un kısaltılması olarak kullanılan bloglar, yazılı içeriklerle hazırlanan web site türlerinden biridir. Bloglar bilgilendirici, eğitici web siteleri olmasının yanında çevrim içi dijital platformlardır. Genellikle haber blogları, alanında uzman kişilerin siteleri bilinse de akla gelebilecek her türlü konuda blog açmak mümkündür.

Blog Nedir Nasıl Kullanılır?

Bloglar insanların kendi düşünceleri, deneyimleri ve tecrübelerini yazdığı yazıların tümüdür. Blog hazırlayan kişiler içerik oluştururken fikirleri ve düşüncelerini yansıtır. Güncel olarak hazırlanan içerikler sıklıkla kullanılmaktadır. Dijital ortamda hazırlanan blog siteleri, herkesin kullanabileceği ve görebileceği içerikleri barındırır.

Blog Yazarı Olmak için Ne Yapmalıyım?

Blog açmak ve blog yazarı olabilmek için herhangi bir eğitime gerek yoktur. Bilgisayar kullanımına hâkim olan ve yazma becerisi gelişmiş olan herkes tarafından blog yazarlığı yapılabilir. İyi bir blog yazarı olabilmek için üniversitelerde ilgili bölümler okunmalıdır.

“SEO içerik nedir?” daha fazla bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz: https://icerik101.com/icerik-nedir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir